Fjädrar i blickfånget på fågelsafari.

Jag har varit på en fågelsafari och sett en massa vackra fåglar. Vi pratade om fåglarnas fjäderdräkter och vad de fyllde för funktioner. Tänk att det kunde finnas så många färger, mönster och olika former och funktioner! Det finns ju fjädrar på fordon också men inte lika fina. Här får du veta mer om dessa fjädrar, Spinova. Vill du istället veta mer om fågelfjädrar gör du det här:

Fjädrar tjänar till att hålla fåglar varma och torra genom att reglera kroppstemperaturen. Pingvinens fjädrar är särskilt väl anpassade för detta ändamål. De är små och tätt packade. Den duniga basen hos varje fjäder har ett isolerande skikt av luft mot pingvinen hud. De fjädrar där topparna lappar över varandra bildar ett vattentätt yttre. Som med många andra arter, pingviner putsar för att hålla sig ren och vattentät. Olja från en körtel vid basen av stjärtan hjälper till att hålla fjädrarna vattentäta. När en pingvin putsar sig, sprider den oljan till alla dess fjädrar, och i processen renar och jämnar dem.

Fjädrarna på penguiner håller fåglarna varma och torra i det iskalla vattnen kring Antarktis. Flera fjäder typer tjänar också att hjälpa fåglarna att hålla sig varma även i de kallaste vädret.