Söderköping från vedspis till bergvärme

Sigismund III Vasa blev kung av Sverige och Polen-litauiska samväldet i en personalunion på hans val till den svenska tronen 1592 bland mycket tvist och religiösa stridigheter. Den protestantiska reformationen och den katolska motreformationen var i full gång och på odds överallt i Europa i dag. Därefter i 1593 undertecknade han ett avtal om att garantera religionsfrihet för den protestantiska majoriteten av Sverige och att lugna de protestantiska bekymmer totalt med alla sekter och religionen genererade oroligheter i landet bosatte sig en tid när avtalet var på plats, men det kom att stiga utvilad och starkare i 1594 på grund av Sigismund agerande.

År 1595 riksdagen för ständerna samlades Söderköping (därför ibland kallas riksdagen i Söderköping) och valde hertig Karl IX av Sverige som regent i Sverige i stället för sin katolska brorson Sigismund-även om det inte formellt avsätta Sigismund-eftersom han hade brutit sin överenskommelse som kung tillträdande och den för 1593 med Uppsala Synod och hade i stället kämpat katolska motreformationen åtgärder, utsedd katoliker till höga ämbeten och etablerade katolska skolor under denna religiöst volatila era-allt i strid med hans avtal med synoden år 1593 . den förnyade kontroverser kulminerade under 1594, vilket resulterade i riksdagen avsätter hans auktoritet, och hela historien om Sigismund med sitt anspråk på den svenska tronen blev en följd av triggerhändelser som leder till de följande sju decennier av dynastiska krig som kallas de polska-svenska krigen. Han var formellt avsattes av Riksens Ständer vid Linköpings den 24 februari 1600, som förklarade att han hade abdikerat sin tron​​. Samma Riksdagen godkände avrättningen av åtta av Karl IX: s motståndare i den svenska adeln som allierade kung Sigismund (Se Linköping blodbad).

Söderköping ligger på den östra sidan av Göta kanal, en 390 km lång kanal öppnades 1832 för att ansluta Göteborg till Östersjön på inre vattenvägar. Så här i mer moderna tider så kan du ansluta dig till bergvärme i Söderköping från ostgotaborrning.se.